STOYAN KAMBAREV
THE FOUNDATION
PRIZE
355
THE ACADEMY
PROJECTS
LIFE LIKE IN THE MOVIE
GALLERY
VIDEO
NEWS
PARTNERS
CONTACT
DONATIONS
THE 355 FILM AWARD
The Stoyan Kambarev Art Foundation celebrates its 10 year anniversary with а challenge to young filmmakers!
ABOUT THE AWARD   •   JURY   •   APPLY   •   FINALISTS   •   TERMS AND CONDITIONS

THE 355

FILM AWARD

3 Filmmakers chosen by a professional international jury
5 To produce a five minute film
5 Shot, edit and posted in five days

Скъпи приятели,

Благодарим на всеки един от вас за участието в новото предизвикателство на Фондация “Стоян Камбарев” НАГРАДА ЗА КИНО 355!
Получихме интересна палитра от идеи в абсолютно различни теми, стилове и жанрове. До втори етап и разглеждане от професионално международно жури бяха допуснати 23 кандидата. Не беше лесно да изберем своите фаворити, но след сумиране на точките на членовете на журито, решението ни е окончателно.

Имаме удоволствието да съобщим имената на тримата избрани финалисти (по азбучен ред), които ще имат възможността да снимат своите филми и продължават да се състезават за Първата Награда за Кино 355.

FINALISTS

НАДЯ ТОДОРОВА

10 минути

Надя (25 год) е сценарист и режисьор. Израснала е в България, но живее няколко години в Германия, Швеция и Чехия. Завършва сценарно писане във FAMU International в Прага. През 2017 година е избрана за уъркшопа From Page to Stage във Варна с ментор Димитър Коцев-Шошо. Същата година печели първа награда на Българското кино общество за сценария си "Небето зад хълма". През 2018-та е избрана за Talents Sarajevo и Script Pitch Competition към фестивала interfilm Berlin. Режисирала е два късометражни филма - "Cheese" и "Slamming Doors".

СТЕФАНИ РАЙЧЕВА

10 стотинки

Стефани (26 год.) завършва бакалавърска степен по психология в Университета в Нотингам през 2014, но тъй като киното й е страст, решава да се върне в България и записва две магистърски степени по филмова режисура и драматургия в НБУ. Учи в класа на проф. Георги Дюлгеров, както и в класовете на Стефан Командарев, Цветана Манева и Снежина Петрова. Участва в над 50 кино продукции и реклами на различни позиции. Режисирала е два късометражни филма "Пеперуди" и "Моята истина" – носители на няколко награди и много номинации.

ЙОРДАН МИХАЙЛОВСКИ

10 метра и кусур

Йордан (23 год) учи в Математическата гимназия, а после и в Американския колеж София. Тренира тенис и посещава актьорска школа. На 18 год е приет в Central Film School в Лондон, където учи 2 години операторско майсторство и монтаж. Заснема и режисира първия си дипломен филм. Остава в британската столица и работи на свободни начала по специалността си. На 22 се връща в България и записва режисура в НБУ. Сега монтира дипломния си филм, който финансира със собствени средства събрани от работата му в Лондон като оператор и монтажист на корпоративни събития.

Представител на Фондацията ще се свърже с тримата финалисти.

Крайният избор на победител ще е само в ръцете на публиката, чрез интерактивно гласуване, по време на официалната Церемония за връчване на Наградите за полет в изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“ на 17-ти април в Централния Военен клуб в София.

Първият носител на Награда за кино 355 ще получи специална статуетка и 10 000лв., под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори Nova Film, UFO Film and Television Studios и ARS DIGITAL Studio.

Договорът за изпълнение и финансиране дейностите по
проекта е № 24-10-М4-8/27.05.2015г между Министерството на
културата на Република България и Фондация "Стоян Камбарев"