STOYAN KAMBAREV
THE FOUNDATION
AWARD
TALENT'S TREES
355 FILM AWARD
THE ACADEMY
PROJECTS
LIFE LIKE IN THE MOVIE
GALLERY
VIDEO
NEWS
PARTNERS
CONTACT
DONATIONS
THE 355 FILM AWARD
The Stoyan Kambarev Art Foundation challanges young filmmakers!
ABOUT THE AWARD   •   JURY   •   FINALISTS   •   LOGOS   •   TERMS AND CONDITIONS
2022   •   2021   •   2020   •   2019

THE 355

FILM AWARD

2021

3 Filmmakers chosen by a professional international jury
5 To produce a five minute film
5 Shot, edit and posted in five days

WINNER 2021 Viktor Ivanov

WINNER
Viktor Ivanov
Виктор е на 29 години, роден в Кюстендил. Израствайки с Аниме, в последствие се влюбва в киното и особено във френската нова вълна, която изгражда стила му до огромна степен. Завършва кино и телевизия в НБУ, след което специализира в Италия в кино кампуса "Cinemadamare". Продължава да снима във Франция, Хърватия, Италия, Сърбия. Има реализарини дузина късометражни филми, сред които "Neno Who Killed His Father", "Seconda Categoria", "Vuja De" и "Locus Amoenus", който получава награда Рrivet screening на Biennale Di Venezia 75 и наградата на регион Umbria. Режисирал е много музикални видеа, а в момента работи над дебютния си пълнометражен филм.

FINALIST
Rositsa Trayanova
Росица е на 27 години, родена в Балчик. През 2019-та завършва кино-режисура в Париж. Режисирала е четири късометражни филма, сред които "Наречи ме както искаш" на LGBTQ тематика, номиниран за най-добра драма на фестивала "Canada Shorts" и "Цветята на Алжиреца", който взима участие в CineLibri 2019 и печели награда за най-добра адаптация на "Moscow Shorts". Последният й филм "Пардон" печели "Златна Лисица" за най-добър филм на Calcutta International Film Festival, а първият "Обичам те, татко" е селекциониран на повече от 30 международни фестивала, включително "Short Film Corner" в Кан. Росица е работила в редакцията на "Канал Плюс" в Париж. От скоро живее в София. Освен кино, обича да пише поезия под псевдоним Роуз Траян. През 2012г. излезе дебютният й роман "Химера за живот".

FINALIST
Elena Chergilanova
Елена е само на 22 години. След като завършва Американския колеж в София, заминава за Англия, за да учи "Кино" в University of Reading, но през 2017-та се премества в Берлин, където продължава филмовото си приключение с интензивен курс по "Експериментално кино" в Met Film School. Следва "Графичен дизайн" в Berliner Technische Kunsthochschule. По време на обучението си там създава краткия експериментален филм "Toccata", който ще разпространява под формата на видео инсталация в галерии. През миналата година снима "The Main Course" в една изоставена фабрика и бивша военна база, с който критикува месодобивната индустрия и специсизма. Елена е силно повлияна от сюреализма и смело експериментира с визуализацията на филмите си.

Договорът за изпълнение и финансиране дейностите по
проекта е № 24-10-М4-8/27.05.2015г между Министерството на
културата на Република България и Фондация "Стоян Камбарев"website by cinekafe.com